Taalmaatje

Inburgering
Inhoud

Onder het thema inburgering heeft Bibendo ‘Taalmaatje’ ontwikkeld. De game ondersteunt vrijwilligers door hen een extra mogelijkheid te geven om te oefenen met de Nederlandse taal.

De gesprekken tussen taalmaatjes van de bibliotheek en de taalvragers zijn ontzettend waardevol voor de ontwikkeling van de taalvrager. Onze game is bedoeld om een extra duwtje in de rug te geven.

Het principe is heel simpel: De vrijwilliger en de taalvrager spreken samen een onderwerp af, bijvoorbeeld keuken of wandeling. Dit onderwerp staat centraal bij het spelen van het spel. Het spel bestaat uit een serie van opdrachten. Eerst maakt men een foto met de app van iets dat aansluit bij het onderwerp. Bijvoorbeeld een mooie boom bij de wandeling. De vervolgopdracht die hierbij hoort is dat de speler omschrijft wat hij/zij zojuist heeft gefotografeerd. Een oefening voor schrijfvaardigheid. In de basisversie worden deze 2 opdrachten 5 keer herhaald. Daarna 5 keer de combinatie van het maken van een foto en inspreken wat er zojuist is gefotografeerd. Dit leidt in totaal tot 10 combinaties van beeld plus tekst of audio. Deze combinaties worden later bekeken door de vrijwilliger en de taalvrager. Samen kunnen zij de goede punten en verbeterpunten met elkaar bespreken.

Kortom, in veilige omstandigheden zelf kunnen oefenen met de Nederlandse taal en later met een vertrouwde persoon de opdrachten bespreken.

Deze versie van het spel is uiteraard aan te passen naar eigen voorkeur. De game kan korter/langer gemaakt worden of op een andere manier worden uitgebreid.

Doelgroep
Anderstaligen die de Nederlandse taal willen leren

Oplevering
Dit spel is beschikbaar en kan direct worden gebruikt door leden van Bibendo.

Deze game ook in jouw bibliotheek laten spelen?

VRAAG NU EEN ONLINE DEMONSTRATIE AAN

Informatie

Medewerkenden
NBD Biblion