Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen. Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan persoonlijk contact met ons op via de gegevens onder aan de pagina. 

Wat is Bibendo precies?

 • Wat is Bibendo?

  Bibendo is een online platform waarmee bibliotheken eigen apps en games ontwikkelen, delen en aanbieden. Met Bibendo kun je doelgroepen van jong tot oud op een vernieuwende, laagdrempelige en interactieve manier bereiken, en hen verbinden met de collectie en de programmering. Games geven ons door middel van gamification een additioneel instrument om informatie en kennis over te dragen. Leren en ontdekken door te spelen. Door spelelementen te gebruiken kan de speler daadwerkelijk interactie hebben met het onderwerp. En door versmelting van fysieke en virtuele realiteit kan je nieuwe ervaringen creëren!  

 • Wat is de kracht van Bibendo?

  Een digitale ervaring waarin leren, ontwikkelen en plezier hebben één worden, is waardevol. Je eigen games en apps maken die perfect op je eigen collectie en de programmering aansluiten, is handig. Met Bibendo heeft NBD Biblion is game ontwikkeling voor iedereen mogelijk. Bibliotheken kunnen samen met scholen, gemeenten, culturele instellingen of andere partijen op eenvoudige wijze een app of game ontwikkelen. Overigens is de insteek van het platform ook dat bibliotheken alle spellen met elkaar delen. Zodoende kun je gebruik maken van elkaars kennis en kunde en hoef je niet zelf alle spellen te ontwikkelen. Als lid van het platform kan je elkaars spellen dus zonder beperking gebruiken/kopiëren. Met eenvoudige aanpassingen geef je er een eigen draai aan voor een lokale app. Als community bundel je de krachten en bouw je samen aan een breed inzetbaar platform waarop de spellen kunnen bijdragen aan sociaal-maatschappelijke vraagstukken. 

 • Voor welke doelgroepen is dit interessant?

  De mogelijkheden met Bibendo zijn eindeloos voor doelgroepen van jong tot oud. Ervaren door te doen, dat is hierbij het uitgangspunt. Op een innovatieve, creatieve en interactieve manier krijgt een gamespeler waardevolle kennisinzichten. Maak digitale trainingen of heuse online competities gericht op basisvaardigheden volwassenen en digitale geletterdheid jeugd. Help bezoekers wegwijs te maken in de bibliotheek als schatkamer van informatie. Werk met een interactieve speurtocht tour op een erfgoedlocatie. Of biedt een quiz aan als onderdeel van de studiekring voor ouderen. Het kan allemaal met de verschillende spelstructuren van Bibendo.

 • Waarom lokaal samenwerken en verbinden?

  Samenwerken levert creatieve oplossingen. Lokaal samenwerken. Daar zit de kracht. Ontwikkel samen met scholen, gemeenten, culturele instellingen of andere partijen op eenvoudige wijze een app of game. Creëer lokale impact door leuke games te ontwikkelen die betrekking hebben op de regio! Ga leuke samenwerkingen aan. Het samenwerken met andere bibliotheken of lokale partijen wordt gestimuleerd, de positie van de lokale bibliotheek wordt hiermee verstevigd. 

Spellen maken, hoe zit dat?

 • Hoe ga ik concreet aan de slag?

  We ondersteunen je graag om je ideeën voor games te ontwikkelen en te testen. Met onze maatwerk workshop en trainingsaanbod krijg je inzicht en ervaring in wat er allemaal bij komt kijken om van jouw idee realiteit te maken. Daarnaast word je steeds uitgedaagd om te ontdekken welke invloed spelstructuren hebben op de beste belevingen en interactie. Interesse en ook aan de slag? Kijk op de trainingskalender of jouw datum ertussen staat. Zo niet, neem contact op om samen te kijken naar een geschikte datum.

 • Kan ik zelf gemakkelijk games maken?

  Van idee tot werkelijkheid! NBD Biblion wil game ontwikkeling voor iedereen mogelijk maken. Games en apps bouw je verrassend gemakkelijk en snel in de game editor van Bibendo. Door een eenvoudig drag-and-drop functionaliteit en het gebruik van visuele bouwblokken snap en zie je wat er gebeurt in het game ontwikkelproces.  

  Of je maakt een kopie van een eerder gemaakt spel en vul deze met je eigen content.

 • Hoeveel tijd kost het om een game te maken?

  Dat hangt af van de complexiteit. Wij houden rekening met 4 workshops van een halve dag, aangevuld met het zoeken naar beeldmateriaal en verzamelen van content. Hoe meer er beschikbaar is, hoe minder tijd het kost. Wij merken dat in de praktijk het bouwen zelf heel snel gaat!

 • Hoe kan ik als speler een game spelen?

  Bibendo playerAls speler gebruik je een (eigen) smartphone of tablet als controller. Alle favoriete spellen en apps zijn gebundeld in één geweldige Bibendo Player! De Bibendo Player biedt je onbegrensde toegang tot een verzameling spellen met veel leerplezier! Je downloadt de player gratis voor Android en Apple.  

   

   

  Open in App store

   

  Open in Play store

   

   

   

   

  https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.welten.arlearn3

 • Welke ondersteuning biedt NBD Biblion bij het maken van een game?

  Naast de verschillende trainingen bieden we op het platform ook online instructies aan. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met onze Supportafdeling via bibendo@nbdbiblion.nl.

  Daarnaast hebben we een Bibendo Community opgericht en organiseren we maandelijks een online meeting met alle leden. Tijdens deze meeting informeren we je over de nieuwe mogelijkheden van het platform en inspireren we elkaar met nieuwe games.

   In een speciale Teams omgeving vind je alles wat je nodig hebt om andere spellen te kunnen spelen en vind je ook een overzicht van alle spellen waar op dat moment aan wordt gewerkt.

   

 • Wat gebeurt er met mijn games als ik geen lid meer ben?

  Alle games die worden gemaakt op het Bibendo platform blijven beschikbaar via de Bibendo player. Ook als de oorspronkelijke bedenker van het spel geen lid meer is van het Bibende platform.

  Als een spel te gedateerd is, zal deze worden verwijderd.

Hoe kan ik meedoen?

 • Als ik ook mee wil doen als bibliotheek, hoe werkt dat?

  Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het online Bibendo platform binnen jouw organisatie en wil je graag zien hoe het werkt? In een demo omgeving maak je – geheel vrijblijvend – kennis met de platformmogelijkheden en de spellencollectie.   

  Besluit je na de kennismaking dat Bibendo bij jou past, dan wordt je volwaardig lid en betaal je pas vanaf dat moment ook de gebruikskosten. 
   
  Jouw Bibendo Lidmaatschap biedt (o.a.) de volgende voordelen: 

  • Onbeperkt toegang tot game- en appcollectie voor doelgroepen van jong tot oud. Met eenvoudige aanpassingen geef je er een eigen draai aan voor een lokale app. 

  • De mogelijkheid om zelf snel en gemakkelijk (onbeperkt) games te ontwikkelen.  

  • Gebruiksvriendelijke game editor van Bibendo met een uitgebreide set kant-en-klare bouwblokken, die je eenvoudig op een visuele manier met elkaar verbindt.  

  • Een onbeperkt aantal gebruikersaccounts  

  • Ondersteuning, inspiratie en hulp bij technische of inhoudelijke vragen, via onze support desk  

 • Kan ik ook lid worden als ik geen bibliotheek ben?

  We gaan hier graag met u over in gesprek om te kijken of het past binnen de mogelijkheden binnen ons platform en of we elkaar kunnen versterken.

  Neem contact op met Sia van Keijsteren

 • Wat kost Bibendo?

  Als lid van het platform kun je beschikken over alle spellen op het platform en ook zelf onbeperkt nieuwe games maken. Daarnaast kun je optioneel gebruik maken van diverse trainingsmogelijkheden.

  Lidmaatschap Bibendo platform | 3.000 euro per jaar 

  Optioneel
  Workshop  |  4 dagdelen  |  maximaal 10 personen  |  2.000 euro totaal voor gehele workshop
  Basistraining  |  1 dag  |  375 euro per persoon
  Experttraining  | 1 dag  |  500 euro per persoon


  Meer informatie over deze trainingen vind je in ons trainingsoverzicht.

Zijn er trainingen beschikbaar?

 • Wanneer vinden de trainingen plaats?

  De trainingen vinden plaats in afstemming met de klant.

  De oriëntatiesessies rondom een specifiek thema vinden elke laatste donderdag van de maand plaats van 11 - 12 uur.

 • Welke trainingen zijn er allemaal mogelijk?

  We bieden verschillende trainingen aan:

  • Online demonstratie: We laten je zien hoe het platform werkt en vertellen je alles over de mogelijkheden van Bibendo.
  • Workshop op maat: Tijdens een workshop maak je een start met je game en helpen wij je bij de inrichting van je game op het Bibendo platform.
  • Maandelijkse workshop met nieuw thema: Tijdens deze workshop ga je aan de slag met andere bibliotheken om een game te ontwikkelen rondom een bepaald thema, bijv. de onboarding app voor vrijwilligers (zie ook Oproep)
  • Basistraining: Tijdens deze 1-daagse training leer je met de basisgereedschappen en -technieken werken. Je gaat door alle fasen van het ontwikkelen van games met Bibendo heen.
  • Expert training: Deze training is ontworpen om meer geavanceerde mogelijkheden uit je Bibendo game creatie te halen.

  Voor meer informatie zie ook Trainingsaanbod

Stel je vraag!

Heb je een vraag of wil je praten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met:

Komt bellen nu even niet uit?

Laat ons weten op welk nummer wij jou kunnen bereiken.

Laat hier je gegevens achter

Levy Hoeven
Levy Hoeven
NBD Biblion

''Deelnemers zijn benieuwd wat het 'Bibendo platform' inhoudt. Zodra zij ervaren dat er een eenvoudige manier is om op talloze manieren een digitaal spel te bouwen, wordt het moeilijk om het enthousiasme en de creativiteit in bedwang te houden tijdens de workshop.''